czwartek, 15 grudnia 2016

10 powodów dla których warto jeść imbir

Imbir jest wam na pewno doskonale znany, ale czy wiecie, że to nie tylko aromatyczna przyprawa ale również naturalny sposób na wiele zdrowotnych dolegliwości?

Dzisiaj przedstawię wam 10 powodów dla których warto jeść imbir. 

Źródło zdjęcia

1. Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Olejek zawarty w kłączu imbiru pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Jest polecany przy odchudzaniu. Działa również rozkurczająco i pomaga na wzdęcia.

2. Łagodzi mdłości. Polecany jest kobietom w ciąży. Przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Pomaga również osobom z chorobą lokomocyjną.

3. Polepsza krążenie krwi, dzięki czemu doskonale rozgrzewa organizm. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty w zimowe wieczory.

4. Dba o jamę ustną. Działa odświeżająco i odkażająco. Leczy infekcje i bolące gardło.

5. Jeśli już jesteśmy przy bolącym gardle to warto wspomnieć też, że imbir leczy przeziębienie, a to dzięki temu, że zawiera substancję przeciwzapalne.

6. Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto dodać go do potraw czy pić napar już wtedy kiedy zacznie się PMS.

7. Działa antynowotworowo. Zawiera przeciwutleniacze, które powodują rzadsze pojawianie się guzów.

8. Poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu poprawia koncentrację.

9. Ma ochronny wpływ na żołądek. Zapobiega powstawaniu wrzodów.

10. Zmniejsza ilość i częstość ataków migreny.

Chyba nie muszę was dłużej przekonywać do imbiru?
Niesamowite, że jedna mała roślina może pomagać na tak wiele dolegliwości!
Ja dodaję posiekany lub starty imbir do potraw i codziennie piję napar z kawałków świeżego imbiru i cytryny. 

Zaczęłam go pić z powodu mdłości spowodowanych chorobą i sprawdził się świetnie, poza tym uwielbiam jego smak dlatego nie przestanę go jeść.
Za jakiś czas dam wam informację jakie zmiany zauważyłam po jego dłuższym stosowaniu.

UWAGA - Jeśli coś Ci dolega zanim zaczniesz spożywać imbir lepiej skonsultuj to ze swoim lekarzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz